Etappe 1
Appelscha – Wateren – Vledder
Onder het lover van het Drents-Friese-Wold
Na de spectaculaire zandverstuivingen op het Aekingerzand leidt het Stellingenpad je door het Drents Friese Wold. Naast heide, stuifzand en graslanden bestaat het uit het één na grootste aaneengesloten bosgebied van ons land met reeën, boommarters, hermelijnen, wezels en vossen.
Actuele routewijzigingen
Hier vind je een overzicht van de actuele routewijzigingen voor het Stellingenpad ten opzichte van de meest recente wandelgids. Het kunnen tijdelijke wijzigingen zijn, tips voor tijdens het broedseizoen of vaste wijzigingen door bijvoorbeeld het verplaatsen van een brug of afspraken met een landeigenaar.
Waarschuwingen
Restricties voor honden
Horeca
Tips van de vrijwilligers voor mogelijke horeca langs de route.
Kampeerterreinen
Tips van de vrijwilligers voor kampeerterreinen die langs te route liggen.
Overnachtingslocaties
Tips van de vrijwilligers voor overnachtingsmogelijkheden langs de route.
OV - Overige opstappunten
Overige OV-punten in de buurt van de route die je wellicht zal gaan gebruiken.
Parkeerplaatsen
Parkeerplaatsen in de buurt van de route die je wellicht zal gaan gebruiken.
Aekingerzand
Uitkijktoren
Drents Friese Wolde
Heideschapen
Het Drents Friese Wold
Grenzeloos genieten
Op de grens van Zuidwest Drenthe en Zuidoost Friesland, ligt een bijzonder gebied. Het Nationaal Park Drents-Friese Wold is één van de grootste natuurgebieden van Nederland. In 2000 werd ruim 6000 hectare bos, heide, stuifzand en beekdalgraslanden aangewezen als Nationaal Park. Het Drents-Friese Wold behoort tot de mooiste en belangrijkste natuurgebieden van Europa. Herstel van het landschap …. De beken in het dal van de Vledder Aa en de Tilgrup zijn in de vorige eeuw rechtgetrokken. De landerijen werden droger, zodat boeren ze optimaal konden gebruiken. Inmiddels zijn de inzichten veranderd. De natuurgebieden rond het dal lijden aan ernstige verdroging met alle gevolgen van dien. Daarom zijn de dalen aangekocht en toegevoegd aan het natuurgebied.
Wold met een verrassende variatie aan bos, beekdalen en stuifzand....
Help jij ons onze paden te onderhouden?
Het Stellingenpad wordt onderhouden door 17 vrijwilligers. Samen met andere vrijwilligers vormen zij Nivon Wandelen, een groep van 300 actieve vrijwilligers. Met z'n allen onderhouden ze meer dan 4000 kilometer aan wandelpaden. Zij zorgen ervoor dat de paden schoon zijn, maken wegwijzers goed zichtbaar en halen obstakels uit de weg. Daarnaast dragen zij er zorg voor dat de route en omleidingen goed vindbaar zijn voor de wandelaar, online en offline. Ondersteun jij Nivon wandelen? Al met een kleine bijdrage help je alle vrijwilligers dit werk te kunnen blijven doen.
'Als er een melding van een wandelaar binnenkomt, zorg ik dat de markering wordt hersteld!'