Etappes van het Pad door de Stellingwerven

De bossen, uitgestrekte heide en duinlandschappen, de meertjes, riviertjes en moeras- en rietlanden lokken de bezoekers regelmatig de natuur in. Veel is in dit oostelijk deel van Friesland bewaard gebleven aan diversiteit van flora en fauna, mooie dorpsgezichten en… stilte. Bakens uit een ver verleden, zoals de schansen, en de unieke geschiedenis maken het gebied interessant om uitgebreid te verkennen.  In 15 etappes door de Stellingwerven in het zuidoosten van Friesland. De route is vernoemd naar de Friese waterlinie die in de 16e eeuw werd aangelegd en waarvan in het landschap nog steeds sporen zichtbaar zijn.

Bekijk lijst met etappes (15)
Actuele routewijzigingen
11
karin-broekhuijsen_brl1673 Beeldbank Drenthe
SONY DSC

Aekingerzand, in de vroege ochtendmist

Het al fantastische gebied wordt nog mooier als je er een vroeg op uittrekt

Bruggetje Veenhuizen

De Stellingwerven

Albert , Vrijwilliger bij Nivon

“Als kleine jongen ging ik met mijn grootouders vaak wandelen in dit gebied. Zij woonden aan de Drentse kant van het gebied in het Drents Friese Wold. Ik had een onwijs grote bewondering voor de natuur. De bossen waren een tweede thuis en ik bestudeerde graag al het leven in het groen. Dat was altijd zo leuk!

Nu, zo’n 30 jaar later, woon ik in Oosterwolde en woon ik in de buurt van  van het Stellingenpad. Toen ik van dit pad hoorde werd ik verliefd op de schoonheid en bijzonderheden die ik kende uit het gebied. Toen besloot ik te willen helpen die schoonheid te bewaren. Voor ik het wist was ik vrijwilliger bij Nivon en werd een stukje Stellingenpad ‘mijn’ stukje pad. Geweldig om voor dit pad te mogen zorgen, elke dag weer.”

Anke
Anke • Project-coördinator Wandelen bij Nivon

Wil jij onze vrijwilligers helpen bij het onderhouden van onze paden?

Neem contact op
reed-2062727_640

Stellingenpad Wandelgids

Lange-Afstand-Wandelpad door de Stellingwerven
Wandel in de voetsporen van de Griffioen
Prachtige flora en fauna
Meest sprookjesachtige gebied van Friesland
Maar liefst 2 Nivon accommodaties in de buurt

Op de eerste etappe van het Stellingenpad wandel je deze sprookjesachtige mooie omgeving in en bezoek je het eerste Nationale Park op deze route.

Prijs vanaf: € 19,90
Bestel de wandelgids
Schermafbeelding 2023-02-24 140442

De Griffioen

Even voorstellen: De Griffioen .... Beste wandelaar, ik ben de griffioen van de Stellingwerven en heb de eer het woord te mogen voeren in de wandelgids van het Stellingenpad. Elke eerste vrijdag van de maand vlieg ik door de Stellingwerven om te speuren naar onraad en ongerechtigheden. Ik zie er ook op toe dat de elfen in dit gebied de natuurwaarden zo veel mogelijk in stand houden, en waken over de erfstukken uit het verleden. Ik werd geboren zo rond 1300. In 1408 verscheen mijn eerste portret op een zegel. Een echt mooie griffioen was ik toen bepaald nog niet, maar ze hebben erg hun best gedaan om mij toch nog enigszins waardig te portretteren. Maar ja, ook op het Stellingwerfse wapen van 1622 had ik natuurlijk nog geen vleugels, als kleutergriffioen. Pas later, volwassen geworden, kon ik mijn vleugels uitslaan en mijn vertrouwde lindebomen opzoeken, waar ik het liefst vertoef. Verder ben ik er altijd bij als er in dit gebied iets bijzonders aan de hand is. Het is mijn taak om alle bewoners van de Stellingen te beschermen, mens of dier.

clover-1949981_1280

Spelelementen

Het Stellingenpad is meer dan alleen een wandelpad.... Spelelementen onderweg tijden wandeltochten zijn heel populair. Het is de bedoeling (we werken hier nog hard aan) dat elke etappe in de toekomst een spelelement krijgt. Ondernemers, maar ook dorpen, verenigingen, scholen, grondeigenaren, instanties of particulieren kunnen een etappe of een deel van een etappe adopteren, van een spel voorzien en hun naam eraan verbinden. Dat kan samen met de nog op te richten spellencommissie van de stichting worden uitgewerkt. Er zijn al vele ideeën voor verzameld. Zo kan iedereen de aandacht van de wandelaar vestigen op iets wat in de buurt van het pad is.

Schermafbeelding 2023-02-24 152707

Knooppuntenroute

Het Stellingenpad is een knooppuntenroute. Dat wil zeggen dat je de route via de knooppuntennummers kunt volgen, die vermeld staan op de routekaartjes in de gids. Het werkt als volgt voor de provincies Friesland en Drenthe: Het eerste nummer van de reeks is het nummer van het eerste knooppunt van de etappe, het beginpunt van de wandeling. Het tweede nummer is het nummer van het volgende knooppunt waar je heen moet. Dat nummer staat in een pijl op de paal van het eerste knooppunt. De pijlen hebben een rood-blauwe kleur in Friesland, en bruin-wit in Drenthe. Volg de pijl tot je een paaltje ziet met dezelfde pijl maar zonder nummer. Volg die pijl, en volg zo alle pijlen tot het tweede knooppunt. Daar staat dan op de knooppuntpaal weer het nummer van het derde knooppunt enzovoort.

Help jij ons onze paden te onderhouden?

Het Stellingenpad wordt onderhouden door 17 vrijwilligers. Samen met andere vrijwilligers vormen zij Nivon Wandelen, een groep van 300 actieve vrijwilligers. Met z'n allen onderhouden ze meer dan 4000 kilometer aan wandelpaden. Zij zorgen ervoor dat de paden schoon zijn, maken wegwijzers goed zichtbaar en halen obstakels uit de weg. Daarnaast dragen zij er zorg voor dat de route en omleidingen goed vindbaar zijn voor de wandelaar, online en offline. Ondersteun jij Nivon wandelen? Al met een kleine bijdrage help je alle vrijwilligers dit werk te kunnen blijven doen.

wapen_vrijstaat
Vrijwilliger • Vrijwilligers Stellingenpad

'Als er een melding van een wandelaar binnenkomt, zorg ik dat de markering wordt hersteld!'