Etappe 1

Appelscha – Wateren – Vledder

25.8 km
6.5 uur

Onder het lover van het Drents-Friese-Wold

Na de spectaculaire zandverstuivingen op het Aekingerzand  leidt het Stellingenpad je door het Drents Friese Wold. Naast heide, stuifzand en graslanden bestaat het uit het één na grootste aaneengesloten bosgebied van ons land met reeën, boommarters, hermelijnen, wezels en vossen.

Horeca: 11
Kampeerterreinen: 7
Overnachtingslocaties: 15
OV - Overige opstappunten: 5
Parkeerplaatsen: 1
01-LUC-20210714_123637-Aekingerzand
oerdrenthe-2514 Beeldbank Drenthe

Aekingerzand

Uitkijktoren

Drents Friese Wolde

Heideschapen

Het Drents Friese Wold

Jan , Vrijwilliger Nivon

Grenzeloos genieten

Op de grens van Zuidwest Drenthe en Zuidoost Friesland, ligt een bijzonder gebied. Het Nationaal Park Drents-Friese Wold is één van de grootste natuurgebieden van Nederland. In 2000 werd ruim 6000 hectare bos, heide, stuifzand en beekdalgraslanden aangewezen als Nationaal Park. Het Drents-Friese Wold behoort tot de mooiste en belangrijkste natuurgebieden van Europa. Herstel van het landschap ….  De beken in het dal van de Vledder Aa en de Tilgrup zijn in de vorige eeuw rechtgetrokken. De landerijen werden droger, zodat boeren ze optimaal konden gebruiken. Inmiddels zijn de inzichten veranderd. De natuurgebieden rond het dal lijden aan ernstige verdroging met alle gevolgen van dien. Daarom zijn de dalen aangekocht en toegevoegd aan het natuurgebied.

wapen_vrijstaat
Vrijwilliger • Vrijwilligers Stellingenpad

Wold met een verrassende variatie aan bos, beekdalen en stuifzand....

Lees meer
drenthe_family_shoot_cuno_sjoerd_268 Beeldbank Drenthe

Help jij ons onze paden te onderhouden?

Het Stellingenpad wordt onderhouden door 17 vrijwilligers. Samen met andere vrijwilligers vormen zij Nivon Wandelen, een groep van 300 actieve vrijwilligers. Met z'n allen onderhouden ze meer dan 4000 kilometer aan wandelpaden. Zij zorgen ervoor dat de paden schoon zijn, maken wegwijzers goed zichtbaar en halen obstakels uit de weg. Daarnaast dragen zij er zorg voor dat de route en omleidingen goed vindbaar zijn voor de wandelaar, online en offline. Ondersteun jij Nivon wandelen? Al met een kleine bijdrage help je alle vrijwilligers dit werk te kunnen blijven doen.

wapen_vrijstaat
Vrijwilliger • Vrijwilligers Stellingenpad

'Als er een melding van een wandelaar binnenkomt, zorg ik dat de markering wordt hersteld!'